• Check, check, check en check ... we mogen starten 👍🏼 🚒 ✨

Ja hoor … de kop is er af

Publicatie: 6 januari
Plaats: Djeddah en Al Wajh 

Het is weer even wennen aan de routine, en aan het tijdsverschil de andere kant op. Maar de eerste dagen zitten er al weer op. Man, man, man wat gaat dat snel. Van landen tot testen, keuren, uitpakken en (re)organiseren tot de finish van de eerste etappe.

En dus kijken we heel even terug

Heel even maar want de heren zijn al weer gestart namelijk.

1 januari – Na aankomst op vliegveld is het team gelijk doorgereisd naar de haven om de trucks op te halen. Wat opviel, en misschien ook wel te verwachten was en is, is dat alles zandkleurig is en hoewel er prachtige gebouwen en “kunstwerken” staan, er een hoop nog in aanbouw is.

Nadat de trucks waren vrijgeven konden ze, na een klein technisch onderhoud (Mark🤪😉), hun weg vervolgen naar het “unloading parc”.

Dit was best wel een uitdaging aangezien iedereen op bepaalde tijden bij elkaar komt om te bidden. Dit wil nog wel eens tot drukte op de wegen leiden.

Het park/bivak kijkt uit over de Rode Zee. Hier hebben we 4 dagen “bivak” en eten, drinken en slapen we. Een feest in de nieuwe hospitality truck.

Testen, keuren, uitpakken en (re)organiseren

2 januari – In eerste instantie staat alles in het teken van de race truck. Die moet klaar zijn voor de technische keuring.

Eerst is er getest op een lokatie die ze voor hun zelf hadden. Dat is natuurlijk lekker, geen pottekijkers, en het ging ook nog eens goed. Heel erg goed. Ter plekke heeft het team nog enkele procedures doorgenomen die zouden kunnen voorkomen.

De racetruck klaarmaken voor inlevering betekent niets (noem het maar niets) meer dan, alles nalopen, laatste stickers erop en een poetsbeurt. Keuring vond plaats in het stadion van Djeddah wat een indrukwekkend gebouw is. Ook dit verliep allemaal lekker vlot.

3 januari – De assistentie truck heeft een tripy (navigatie) ontvangen welke ze de volgende dag konden inbouwen. Tijdens deze klusjes is de hospitality truck voorzien van gedeeltelijk nieuwe bestickering.

4 januari – In het Hilton hotel de briefing gehad waar ook de koning zelf bij was waarna het team op de terugweg (lopend) even aan cultuur snuiven gedaan hebben. We waren een aardige attractie 😉

Special Stage 1

Zondag 5 januari 2020 stage 1 Jeddah > Al Wajh

  • Special Stage: 319 Km
  • Liaison: 433 Km
  • Total: 752 Km
  • Aantal kilometers assistentie: 639

“The opening stage is far from a stroll in the park. It features everything that makes up this rally in quick succession: fast, winding, dunes, stones. With all this variety, this mini-Dakar is not to be underestimated.”

Morgen, special stage 2

Maandag  6 januari 2020 stage 2 Al Wajh > Neom

  • Special Stage: 367 Km
  • Liaison: 34 Km
  • Total: 401 Km
  • Aantal kilometers assistentie: 239

“Mostly made up of tracks, this day’s challenge is technically accessible. But you start to get a feel for what makes Saudi navigation particularly difficult. It is time to learn to trust new landmarks, when multiple tracks lead to confusion. For bikes and quads, this is also the first part of the “Super Marathon” stage.”

Aldus de Dakar website.

Voor zover ik heb kunnen achterhalen is de start van de truck special om 10:29 lokale tijd. Dus ongeveer 08:29 Nederlandse tijd.

Zo ziet stage 2 er in beeld uit

Uitzendschema RTLGP

  • Uitzending regulier: dagelijks vanaf zaterdag 4 januari t/m zaterdag 18 januari 2020. Start uitzending circa 18.30 uur
  • Uitzending herhaling: dagelijks vanaf zaterdag 4 januari t/m vrijdag 17 januari 2020 & 19 en 25 januari 2020. Start uitzending tussen 22:30 en 23:00 uur (na de film). Op 19 en 25 januari 2020 circa 16:00 uur