7 januari – de officiële start van de Dakar 2019

We zijn gestart.

247 Kilometer verbindingsroute naar Pisco, en 84 kilometer special rondom Pisco.

Kort maar krachtig,

En duidelijk.

Dit was echter alleen de mededeling met betrekking tot de verbindingsroute. Niet de special. Die liet nog wel even op zich wachten.

Om kwart over negen Nederlandse tijd (5 uur later dus) vertrok Nikolaev van Kamaz voor zijn eerste special. Het rondje Pisco van 84 kilometer.

En toen was het eigenlijk wachten. Want hoewel er starttijden in het schema staan, weet je helaas (bij een Franse organisatie) nooit exact of de teams ook daadwerkelijk op tijd starten. En dus weet je ook nooit precies hoe laat je ze bij het eerste waypoint kan verwachten.

In een tabel ziet dat er als volgt uit.

Overigens:
WP1 / WP2 / WP3 etc zijn waypoints
DSS is Depart SpecialStage (start)
ASS is Arrive SpecialStage (finish)
Het is “maar” 84 kilometer,
Maar dan wel alleen maar duinen.

We hadden dus gezien dat ze gestart waren. Er stond namelijk een starttijd in de DSS kolom. Maar vervolgens werd het stil.

Heel, heel lang stil.

De eerste waypoints van de concurrenten passeerden de revue. Er volgden er meer en meer, en meer op één team na. Dat gebeurde ook met het tweede waypoint en uiteindelijk zelfs met de finish (ASS). Bij het Firemen Dakarteam bleven de waypoints echter angstig leeg.

Lang hebben we moeten wachten maar uiteindelijk bleken ze alsnog gefinisht te zijn en kwam de verlossende boodschap van Raph:

“We gingen echt mega goed; 4 trucks ingehaald maar op het laatst 13km verkeerd
gereden daarom slechter dan had gekund”

Tevens bleek er onderweg storing in de tracking apparatuur waardoor deze niet realtime uitgelezen kon worden. Vandaar dat we dus niet zagen dat de waypoints wel gehaald werden. Uiteindelijk zijn we 21ste van de 41 geworden en da’s lang niet slecht voor een eerste special stage.

“MAAR WEL DE EERSTE DAF!”

Bijgaand de finish tabel. Overigens zie je hier ook in dat we WP2 gemist hebben. Helaas, maar geen man over boord, zelfs de beste teams missen er wel eens eentje ;) he, Gerard (de R.) ;)

En hierbij even extra credits naar Niels de Jong voor de eerste actie foto’s van ons team.

Dank je wel, Niels!