In het oog van de storm

Een bedriegende, dreigende kalmte. Als je in het oog van de storm terechtgekomen bent, kun je ervan op aan dat het straks allemaal nog veel erger wordt. In het oog is het stil.

Zo voelt de tijd voor het vertrek naar de Dakar toe.

Ogenschijnlijk lijkt alles kalm, immers de voertuigen zijn op transport per boot richting Saudi-Arabië en als team zijn we niet meer elke week bij elkaar. Achter de schermen wordt nog de laatste hand gelegd aan de nodige documenten, reisvisa, tickets en zijn er per voertuig hele boekwerken met documenten waarin elke schroef beschreven is.

Na de thuiskomst afgelopen januari met als super resultaat 9e overall in het truckklassement waren we blij dat de Iveco zonder al te veel ‘kleerscheuren’ uit de strijd was gekomen. En dus zou het een relatief makkelijk jaar worden in de voorbereiding naar Dakar 2023. Toch? Maar niets is minder waar.

Want daar stond ineens ‘Arnold’ in de werkplaats te glimmen, een Iveco racetruck uit de racestal van MM Technology van Martin Macik uit Tsjechië. En prachtige, moderne nieuwe truck. Lichter en sneller. Maar na diverse testritten moest ook hij geloven aan de ideeën, en perfectieniveau van het team en lag hij al snel uit elkaar.

Met een nieuwe truck, en weer nieuwe leden in het team wordt Dakar 2023 wederom een uitdaging. Met hoog gespannen verwachtingen voor de komende 45e editie, waarin het Firemen Dakarteam hoog probeert te scoren. En die kansen zijn er voor vele Nederlandse teams nu de Kamaski Avtomobilny Zavod, ofwel de Kamazzen uit Rusland niet zullen deelnemen volgend jaar. Met 18 Dakar overwinningen ligt de strijd nu open.

En tot die tijd zitten we in het oog van de storm, kalm af te wachtten op de storm die gaat komen.