4 Januari

De eerste etappe begint goed vanuit het Sea Camp aan de Rode Zee. Mooi zonnetje en een fijne temperatuur van 23 graden. De mannen gaan goed van start maar helaas breekt er een beugel af van het uitlaatsysteem waardoor ze stil komen te vallen. Door dit snel provisorisch op de stage te maken kunnen ze weer snel vooruit hetgeen resulteert in een fraaie 16e plek.

Op het bivak staan de monteurs direct klaar om het euvel goed aan te pakken, en wat er verder nodig is om onze ‘Arnold’, zoals de racetruck liefkozend heet, weer strak aan de start te krijgen voor de tweede etappe.

Dit zou een wisselende etappe worden. Van plek 7 naar zelfs plek 42! Achteraf blijk dit toch weer de beugels van het uitlaatsysteem te zijn, die door de zware etappe met allen maar stenen het toch niet heeft gehouden. Wederom een noodrepartie op de track, wat gelukkig resulteert in een 13e plaats.

Als er op het bivak naar een reactie wordt gevraagd over de dag aan Richard was het een zware dag voor de truck maar zeker ook voor mannen. ‘Alsof ze de hele dag in een wastrommel hadden gezeten’. Maar zeker een tevreden gevoel.

Zo verwend we waren met het mooie weer en de lekkere temperaturen, zo snel hier weer een eind aan is gekomen richting stage 4. We zijn richting 668 km naar het noorden van Saudi-Arabië vertrokken en dit gaat gepaard met hevige regenval. Zo heftig dat al gauw er rivieren van water ontstaan op special, zodanig dat men deze halverwege afgelast.

Het service- en mediateam komen via een ondergelopen straten in Ha’Il aan en het bivak is veranderd in een grote modderpoel. Ook de temperatuur is met 10 graden gedaald en dat is best fris.

Als de racetruck onder de modder aankomt, blijkt een bladveer te zijn gebroken en dus moeten de monteurs in de regen weer vol aan de bak. Dat zal wederom een lange nacht worden. Maar ook dat is Dakar!

Voorlopig staan we op een 13e plek. We klimmen op in het klassement. Op naar dag 4.